Dalmacija - Zadar

Gdje počinje hrvatska kultura.

Žarko plavetnilo mora, raskošno zelenilo borova i maslina te čista bjelina dalmatinskoga kamena čine paletu boja zadarske regije iznimnom i jedinstvenom u svijetu. 

Samo ćete ovdje moći zaviriti u najmanju katedralu na svijetu, crkvu svetog Križa u gradu Ninu, prije nego što obiđete najveći rimski forum na toj obali Jadrana. A ako vam ni to ne bude dosta, u Zadru otkrijte korijene hrvatskoga kulturnog nasljeđa čija povijest seže više od 3000 godina unatrag.

Aleksandar Gospić

Otkrijte 3 tisuće godina impresivnu povijest Zadra

Sa svojim središtem u tritisućljetnom Zadru, gradu s najvećim istraženim rimskim forumom na istočnoj strani Jadrana i nezaboravnim romaničkim crkvama, kao što su Sv. Donat, Sv. Stošija i Sv. Krševan.

Ivo Biočina

Najstariji hrvatski kraljevski grad — obližnji Nin, diči se najmanjom katedralom na svijetu (crkva sv. Križa dugačka je tek 36 koraka!).

Prostor zadarske regije bolje će vam nego ijedna knjiga ispričati bogatu povijest izvorišta hrvatskoga kulturnog identiteta.

Kamo ići

Putovi hrvatskih vladara Zadar

Put započinje na sjeveru, na živopisnim bijelim podvelebitskim stijenama gdje se pred očima prostire nestvaran pejzaž najrazvedenijega hrvatskog otoka, Paga. Pag nudi prekrasne uvale i plaže netaknute prirode, jednako kao i središta modernog turizma. Nadaleko su poznati autohtona paška čipka i paški sir čiji su tajni sastojci bura i sol, koji mu daju specifičnu i prepoznatljivu aromu. Proći putovima hrvatskih vladara znači osjetiti veliku raznolikost doživljaja koju pružaju tisućljetni gradovi, kao što je 3000 godina star Zadar, čiji su gradski bedemi upisani na popis svjetske baštine UNESCO-a. U Ninu ćete pronaći najmanju katedralu na svijetu, a moderna i živa turistička središta poput Biograda na Moru, slikovita mjesta dalmatinskog zaleđa, Ravnih kotara i otoka prihvatit će vas posebnim dalmatinskim temperamentom. Svi oni koji u smiraj dana biciklom ili pješice posjete srednjovjekovnu utvrdu sv. Mihovila na otoku Ugljanu bit će nagrađeni nebeskim pogledom u zemaljski raj satkan od niza smaragdnih otoka i zlatnih struna utonulog Sunca koje će pamtiti zauvijek.

1
POI image

Paklenica

Paklenica je smještena između najvišeg vrha Velebita i obale, a gostima omogućuje kupanje u moru i osvajanje vrhova u istom danu.

2
POI image

Telašćica

Duboki je zaljev Telašćica jedno od najomiljenijih skrovišta nautičara na Jadranu, koji u njemu imaju siguran zaklon i za najjačih oluja.

3
POI image

Velebit

Jedinstveni krški oblici, krajolik i flora i fauna nadahnuli su UNESCO da cjelokupno područje Parka prirode Velebit proglasi svjetskim rezervatom biosfere. Sjeverni dio parka najatraktivniji je, a poznat je po vrhovima Hajdučki i Rožanski kukovi te po Velebitskom botaničkom vrtu.

4
POI image

Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća

Obrambeni sustav Zadra i šibenska utvrda sv. Nikole na UNESCO-ovu su popisu svjetske baštine kao dvije od šest komponenti transnacionalnog serijskog kulturnog dobra „Venecijanski obrambeni sustav 16. i 17. stoljeća”.

5
POI image

Vransko jezero

Za one koji više vole manje naporne oblike uživanja u prirodi kao stvoren je Park prirode Vransko jezero. Njega čini najveće hrvatsko jezero s okolnim prostorom, smješteno sasvim blizu mora.

6
POI image

Biograd na Moru

Biograd na Moru, nekad hrvatski kraljevski grad, poznati je turistički i nautički centar u samom središtu jadranske rivijere. Okružen nacionalnim parkovima te obližnjim povijesnim gradovima...

7
POI image

Crkva sv. Donata, Zadar

Simbol je grada Zadra i najpoznatiji primjer hrvatske arhitekture ranoga srednjeg vijeka. Crkva je jedinstvena u Europi, a zbog iznimne akustike popularno je mjesto održavanja glazbenih događanja.

8
POI image

Katedrala u Ninu

Povijesni grad Nin od Zadra je udaljen oko 15 kilometara. Prvi stanovnici došli su prije 3000 godina, a danas možemo vidjeti ostatke najvećeg antičkog hrama na Jadranu.

9
POI image

Morske orgulje i Pozdrav suncu

Moderna ikona grada postale su Morske orgulje, jedinstveno arhitektonsko čudo izgrađeno u podmorskom dijelu gradske rive. Na samom vrhu zadarskog poluotoka zasvijetlio je i Pozdrav suncu istoga arhitekta.

10
POI image

Novigrad

U Novigradsko more ulijeva se rijeka Zrmanja, stoga je ono bogato ribom i školjkama. Zahvaljujući sretnom spoju prirodnih i kulturnih ljepota, malim uvalama u sjeni borova i uređenim kupalištima, Novigrad je pravi raj za svakog gosta.

11
POI image

Otok Ugljan

Upoznajte otok Ugljan biciklističkim stazama kroz slikovite zaseoke, a mnoge prirodne uvale, osobito ona u Mulinama, predstavljaju pogodna sidrišta za nautičare ili skrovit kutak za naturiste.

12
POI image

Plaža Sakarun

Sakarun, jedna od najpoznatijih plaža Zadarske županije, smještena je na sjeverozapadnoj obali Dugog otoka.

13
POI image

Solana na Pagu

Poznata i kao bijelo zlato, sol je stoljećima bio strateški proizvod i sastojak života. Solana u Pagu zauzima 3,01 četvorni kilometar i važna je čak i danas zbog uloge mora u suvremenom životu. Paška sol osobito je bogata mineralima.

14
POI image

Zrmanja – poslastica za raftere

Zrmanja osvaja ljepotom i po mnogima je zbog prekrasnih kanjona i vodopada najljepša rijeka u Hrvatskoj. Njene kristalno čiste vode vijugaju kroz dvjestotinjak metara duboki kanjon.

Kao višestoljetno središte ilirskih Liburna i tisućgodišnji glavni grad Dalmacije, grad Zadar mjesto je o čijoj bogatoj duhovnoj i materijalnoj kulturi najbolje svjedoče njegovi sačuvani bedemi i brojni sakralni spomenici okrunjeni simbolom grada — crkvom sv. Donata iz 9. stoljeća, najmonumentalnijom hrvatskom građevinom ranoga srednjeg vijeka. Pod nebeskom zaštitom čak četvorice svetaca: Zoila, Šimuna, Krševana i Stošije (Anastazije), Zadar se osim svojim bogatim arheološkim i spomeničkim blagom, ljubomorno čuvanim tijekom stoljeća minule prošlosti, ponosi još i činjenicom da su ovdje postavljeni temelji najstarijeg sveučilišta u Hrvata, još daleke 1396. Prepun bogatih i jedinstvenih arhiva, biblioteka i bitnih sakralnih glazbenih riznica, Zadar je grad gdje je stvoren prvi hrvatski roman i gdje su tiskane prve novine na hrvatskom jeziku.

Boris Kačan

Prostor istinske božanske inspiracije

Iako naizgled sasvim neskromno nazivana prostorom istinske božanske inspiracije, zadarska je regija doista zemlja neponovljivih ljepota prirode, o čemu najbolje svjedoče njezini nacionalni parkovi.

Od planina, jezera i slapova preko kanjona, litica, špilja i jama pa sve do modrine morske pučine obgrljene niskom najdivnijih otoka prepunih pitomih lučica, uvala i romantičnih plaža, ovaj je prostor oduvijek bilo lakše slikati kistom nego riječima. Uz zvuke morskih orgulja — arhitektonskog čuda zadarske rive s koje se, kako je to jednom izjavio slavni Alfred Hitchcock, gleda najljepši zalaz sunca.

Maja Danica Pečanić

Uz krišku paškoga ovčjeg sira i čašicu glasovitog Maraschina, domaćega desertnog likera od autohtone višnje maraske, opustite se i uživajte u blagoslovima prostora i plodova zemlje neponovljivih božanskih inspiracija.

Zdravlje i Wellness

Epicentar aktivnog života

Zadar također ima i atraktivne prostore za održavanje većih ili manjih poslovnih skupova