Istra

Razvijena unutrašnjost

Okružen kristalnim Jadranom, poluotok Istra oduševit će vas čarobnim prirodnim pejzažima koji se tijekom godine neprestano

izmjenjuju.

 

Obalni gradići kao što je Rovinj, s lučicama, ribarskim brodicama i uskim ulicama, odražavaju duh Sredozemlja, dok unutrašnjost

otvara mjesto zelenilu i plodnoj zemlji koja će vas podsjetiti na pejzaže u Provansi i Toskani.

ŽIVOT NIKADA NE STAJE

Kamo ići

1
POI image

Brijuni

Brijuni su otočna skupina koju čine dva veća i dvanaest manjih otočića uz jugozapadnu obalu Istre nedaleko od Pule.

2
POI image

Ekomuzej Batana

Ekomuzej Batana jedinstven je projekt očuvanja lokalne maritimne kulture Rovinja, temeljen na poštivanju tradicije, uvažavanju suvremenih društvenih potreba te sinergiji čovjeka i okoliša.

4
POI image

Amfiteatar u Puli

Amfiteatar u Puli najveći je spomenik iz 1. stoljeća poslije Krista, a bio je namijenjen za gladijatorske borbe. Danas je svjetski poznata koncertna i festivalska pozornica.

5
POI image

Buzet

Bijeli i crni tartuf koji raste u šumama u okolici Buzeta prava je delicija koja spada u sam vrh gastronomije.

6
POI image

Crkva sv. Eufemije u Rovinju

Crkva sv. Eufemije u Rovinju, koja dominira tim istarskim gradićem, jedan je od najljepših predstavnika baroka u Istri. Sveta Eufemija zaštitnica je Rovinja, a njezini ostaci čuvaju se u mramornom sarkofagu u crkvi.

7
POI image

Grožnjan i Motovun – srednjovjekovni istarski gradići

Ponosno uzdignuti na vrhovima brežuljaka iznad plodne doline rijeke Mirne, gradići Grožnjan i Motovun poznati su po arhitekturi, brojnim umjetničkim galerijama te glazbenim i filmskim događanjima. 

8
POI image

Hum – najmanji grad na svijetu

Taj srednjovjekovni gradić smješten je oko 14 kilometara jugoistočno od Buzeta. Središte je staroslavenskog pisma glagoljice i vrijednih fresaka iz 12. stoljeća. Sam gradić spomenik je srednjovjekovne urbane arhitekture i službeno je proglašen najmanjim gradom na svijetu! 

9
POI image

Kanfanar

Krenete li pješačkim, biciklističkim ili cestovnim pravcima u okolicu Kanfanara, otkrit ćete mnoge ljepote.

10
POI image

Labin – srednjovjekovni grad u Istri

Labin se smjestio na vrhu brežuljka, a posjetitelje poziva povijesnim pričama o rudarima i liku Matije Vlačića Ilirika te srednjovjekovnim ulicama koje se u ljetnim mjesecima pretvaraju u umjetničku pozornicu.  

11
POI image

Savudrija

Simbol Savudrije svakako je najviši svjetionik u Istri (36 m), ujedno i najstariji na Jadranu, koji plijeni svojom ljepotom.

12
POI image

Speleologija

Istarske su jame tople, s puno ukrasa i dosta zahtjevne pa je dobro imati iskusnog vodiča kada se kreće u upoznavanje istarskih spilja i jama.