Lika - Karlovac

Romantičan spoj s prirodom

Sa svojim rijekama, planinama, netaknutim šumama, jezerima, klancima i špiljama, regija Lika i Karlovac oduševit će vas najvećim brojem nacionalnih parkova i parkova prirode.

Sa svojim rijekama, planinama, netaknutim šumama, jezerima, klancima i špiljama, regija Lika i Karlovac oduševit će vas najvećim brojem nacionalnih parkova i parkova prirode.

Luka Esenko

Dobrodošli u krajolik snova!

Kamo ići

Putevi izvora prirode

Iz Karlovca pođite na doživljaje izvora prirode. Uskoro će nizinske krajolike zamijeniti šumovite gore i planine isprepletene obilatim izvorima najčišćih europskih voda koje gase žeđ i u prekooceanskim zemljama. Polako prođite preko zavojitog mosta na rijeci Korani u gradu Slunju jer se ispod njega među slapovima smjestilo jedinstveno vodeničarsko naselje Rastoke. Mnoštvo prštavih slapova nagoviješta putove izvora prirode koji će se u svojoj raskoši razotkriti na Plitvičkim jezerima. Ljepota i svježina doživljaja svjetske prirodne baštine i tradicionalna kuhinja razlozi su za predah na putu. Oko grada Josipdola predjeli su gustih šuma s bogatim lovištima. Ljubitelji skijanja zimi će se rado uputiti prema Ogulinu i dalje prema planini Bjelolasici, a skijaši početnici prema Brinju. Za one koji vole neposredan susret s tihom i umirujućom prirodom, odlazak u Otočac i pastrvama bogatu dolinu rijeke Gacke pravi je izbor. Na samo 45 minuta vožnje od Gospića možete se okupati u Karlobagu, gdje je more vječno rashlađeno vodama koje obilato pristižu iz planinskog podzemlja.

1
POI image

Plitvička jezera

Uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine, a priroda ga je obdarila jedinstvenom ljepotom niza jezera i slapova. Prilika da se ta ljepota doživi, ne propušta se. 

2
POI image

Velebit

Jedinstveni krški oblici, krajolik i flora i fauna nadahnuli su UNESCO da cjelokupno područje Parka prirode Velebit proglasi svjetskim rezervatom biosfere. Sjeverni dio parka najatraktivniji je, a poznat je po vrhovima Hajdučki i Rožanski kukovi te po Velebitskom botaničkom vrtu.

3
POI image

Karlovačka zvijezda – renesansna jezgra grada Karlovca

Karlovac, grad na četirima rijekama, izgrađen je u 16. Stoljeću, a odlikuje ga jedinstvena gradska jezgra u obliku šesterokrake zvijezde te pravilna geometrijska mreža ulica, kvartova i središnjeg trga. 

4
POI image

Krasno i Nacionalni park Sjeverni Velebit

Krasno je najveće naselje na Velebitu smješteno na 714 m nadmorske visine. Sjeverni Velebit proglašen je nacionalnim parkom zbog izrazite raznolikosti krških fenomena, bogatstva živog svijeta i iznimnih prirodnih ljepota na relativno malom prostoru. 

5
POI image

Lun – Maslinici koji ostavljaju bez daha

Područje Luna ima otprilike 80.000 maslina, a posebno se ističu oko 1500 stabala oblice. Vjeruje se da su neke od samoniklih lunskih divljih maslina stare i više od tisuću godina.

6
POI image

Memorijalni centar „Nikola Tesla” u Smiljanu

Nikola Tesla, znanstvenik i inovator u području elektriciteta, u Smiljanu se rodio i proveo mladost. Suvremeno uređen muzej smješten je u njegovoj rodnoj kući, a obližnji tematski park prikazuje njegov znanstveni put.

7
POI image

Ozalj

Drevni gradić Ozalj, izgrađen na klisuri iznad rijeke Kupe na prijelazu iz brdskog u ravničarski tok, ugnijezdio se između šumovitih brežuljaka i smaragdne rijeke.

8
POI image

Plaža Zrće

Plaža Zrće nalazi se jugoistočno od Novalje i posebna je priča, a najljepša je i najatraktivnija novaljska plaža. Njezin obalni dio prostrana je šljunčana površina na koju u špici sezone može stati više tisuća kupača.

9
POI image

Rastoke – vodeničarsko selo

Selo Rastoke plod je tri stoljeća duge skladne povezanosti između čovjeka i prirode.

10
POI image

Srednjovjekovni grad Ogulin

Na području Ogulina žive brojne legende i narodne predaje koje su nastale u tom prirodnom i izazovnom povijesnom okruženju.

11
POI image

Tvrđava Nehaj

Tvrđava predstavlja jedinstven i izuzetan primjer fortifikacijske arhitekture na prijelazu iz srednjega vijeka u renesansu.

Aleksandar Gospić
Pred vama su predivni zeleni predjeli izdignuti tek desetak kilometara od mora u zaleđu koji su, po svojoj iznimnoj ekološkoj vrijednosti i koncentraciji zaštićenih parkova prirode, prave oaze mira i tišine te sve posjećenije odredište hrvatskog turizma.

Upredpovijesno i antičko doba zemlja kršnih Ilira - Japoda, zelena i tiha, neokrnjena i gotovo mitska priroda današnje Like, još je i danas utočište ugroženih rijetkih vrsta raznih ptica, vukova, medvjeda i endemskih vrsta poput Degenie velebitice. Epska je priroda Like mjesto rođenja i jednog od najvećih svjetskih izumiteljskih genija, Nikole Tesle, čiji muzej, otvoren povodom 150. godišnjice njegova rođenja, možete posjetiti u njegovu rodnom Smiljanu.

Aleksandar Gospić

Slapovi prošlosti i sadašnjosti

Ovo je onaj čaroban komad zemlje u koji se smjestilo upravo najslavniji, najstariji i najposjećeniji od svih osam nacionalnih parkova Hrvatske - Plitvička jezera. Najpoznatije po svojim tzv. sedrotvornim slapovima i šesnaest kaskadnih jezera čiji prizor oduzima dah, Plitvice nude i brojne druge atrakcije, poput raznih zanimljivih geomorfoloških oblika, staništa šuma, travnjaka, flore i faune te pregršt zanimljivih turističkih programa. NP Plitvička jezera vrhunsko su djelo prirode bez premca, a i jedina su prirodna u društvu kulturnih vrijednosti u Hrvatskoj koja su davne 1979. godine među prvima u svijetu (!) uvrštena na UNESCO -ov popis svjetske baštine.

Želite li saznati nešto o legendarnim hajducima, zaputite se u grad Senj i otkrijte kulu Nehaj - renesansnu tvrđavu iz 16. st. danas pretvorenu u jedinstveni muzej posvećen gusarima, ‘senjskim uskocima’.
Aleksandar Gospić
Ne propustite upoznati i otok Pag koji svojim sjevernim dijelom, na kojem se nalazi poznato ljetovalište Novalja i popularna plaža za cjelonoćnu zabavu Zrće, pripada upravo prostoru ove ličko-senjske županije (dok onim južnijim dijelom potpada pod regiju Dalmacije, odnosno Zadarsku županiju). Često prozivan otokom kamena i soli, Pag je mjesto koje će svojim 20 km dugim šljunčanim plažama definitivno okruniti iskustvo prostora toliko izraženih raznolikosti.

Renesansni idealni grad Karlovac

Izgrađen po konceptu pravoga renesansnog idealnog grada u obliku šesterokrake zvijezde kao glasoviti bastion koji je snažno odolijevao turskim najezdama, bogate povijesne baštine, obilježen vodama četiriju rijeka i šumovitim gorjem Velike i Male Kapele, grad Karlovac i okolno područje idealno su mjesto za kupanje u čistim slatkim vodama, veslanje, splavarenje, ribolov, rafting, vožnju kanuima, vožnju quadovima prekrasnim šumskim stazama, vožnju biciklima na 11 županijskih cikloturističkih ruta i jahanje. Prelijep biser kontinenta koji se razvio iz srednjevjekovne utvrde nekoć namijenjene obrani od turskih prodora u srednju Europu, danas je jedno od najvećih prometnih čvorišta u Hrvatskoj koje je unatoč svojem tranzitnom položaju sve omiljenije odredište velikog broja turista u potrazi za sve najraznovrsnijim oblicima rekreacije.

Zoran Jelača
Osim što je i nadaleko poznato odredište za lov šumama od Draganića do Kleka i Modruša te odredište ljubitelja zimskih sportova na padinama Bjelolasice, Karlovačka županija ima pregršt samozatajnih spomenika kulturne baštine od šarmantnih starih gradova i dvoraca, poput Dubovca, Ozlja, Ogulina, Bosiljeva, do franjevačkih, pavlinskih i dominikanskih samostana izniklih u zelenilu krajolika.

. Ogulin i okolica pravi je bajkoviti krajolik okrunjen dolinama rijeka Zagorske Mrežnice i Dobre, Frankopanskim kaštelom nastalim iznad Đulina ponora i Klekom - planinskim divom, kolijevkom hrvatskog planinarstva i alpinizma. Bogata riznica legenda - o klečkim vješticama, imenu Đulina ponora, Kleku i Klečkoj špilji, vilinskoj vodi - dokaz je snage utiska rodnog kraja na njegovo stanovništvo, pa tako i na najpoznatiju Ogulinku Ivanu Brlić-Mažuranić, najprevođeniju hrvatsku spisateljicu za djecu. Bajkovitost možete doživjeti na ruti bajke koja sjedinjava ljepotu prirode, bogatstvo povijesti i bajku. Utisak je snažniji ako ste u društvu likova ‘Priča iz davnina’.

Netaknuti raj opuštajuće tišine