Mišanca

Mišanca

Već i ono što priroda nudi sama da se skupi, ubere ili ulovi bez truda uzgajivača u Hrvatskoj bi bilo dovoljno za beskrajne kulinarske doživljaje. Često su takva jela podcijenjena jer namirnice rastu u izobilju po livadama, proplancima i šumarcima, zbog čega na tržnicama ne postižu osobitu cijenu.

 

Mišanca je prvorazredan primjer te vrste. Radi se o samoniklom ili podivljalom bilju koje se ponajprije skuplja u proljeće ili rano ljeto, osobito u mediteranskim krajevima Hrvatske. Ponekad se sastojala od dvadesetak, pa čak i više vrsta biljaka. Njezina su osnova različite vrste divljeg i podivljalog luka, neke trave, jestivo cvijeće i začinsko bilje. Priprava mišance zbornik je narodnih kulinarskih ideja i umijeća. U početku sezone, u rano proljeće, mišanca se može jesti svježa, začinjena octom i maslinovim uljem. Odlična je dodaju li joj se očišćena slana srdela, masline, kapri i tvrdo kuhana jaja. Motom se mišanca može kratko obariti i opet nuditi s različitim dodacima koji se zatim mogu proširiti na kuhano povrće: krumpir, bob, slanutak, grah i leću. Riba položena na mišancu u zemljanoj posudi i zapečena u pećnici spada u vrhunce gastronomije koja sve više izaziva mlade kuharske zvijezde u Hrvatskoj.

 

Bogatstvo izvornih mediteranskih aroma mišance, snaga eteričnih ulja sadržanih u samoniklom bilju otvara puteve izvanrednih kulinarskih interpretacija: fritaje i palačinke s mišancom, domaća tjestenina posuta umakom od mišance, mlada janjetina ili kozletina kuhana na laganoj vatri zajedno s mišancom, suha ovčetina ili kost pršuta kuhana s krumpirom i mišancom, pogače u kojima su umiješane masline i mišanca...

 

Pod različitim sinonimima mišancu treba potražiti u svim jadranskim hrvatskim regijama, ali i na zagrebačkim tržnicama. Što je više vrsta bilja zastupljeno, to je mišanca cjenjenija, a osjećaj za omjere među pojedinim vrstama bilja, sukladno samom receptu, ukazuje na izvanserijskog kuhara.

Davor Rostuhar / TZG Zagreb

Tržnice: Omiljena mjesta svakoga gurmana

Svaki dan saznamo za neki novi food trend. No, postoje mjesta gdje već stoljećima svakodnevno poslužuju organske, svježe namirnice lokalno uzgojene u skladu sa sezonom, a to su hrvatske tržnice.