Ivo Biočina

Rijeka

Luka različitosti

Europska prijestolnica kulture 2020.

Rijeka je oduvijek bila luka koja je prihvaćala razne utjecaje koji su stizali morskim putem sa svih strana svijeta, pa je odabir imena „Luka različitosti” za titulu Europske prijestolnice kulture pun pogodak.

 

Rijekom je oduvijek tutnjao ritam bunta i promjena. I neka od najvećih imena glazbene i umjetničke scene u Hrvatskoj ponikla su iz Rijeke. A 2020. godine Riječanke i Riječani, pa i cijela okolica ovog nekad moćnoga industrijskog grada, jezikom umjetnosti ne progovaraju samo o svojem bogatstvu hrvatske stvaralačke scene, nego ovaj grad pokušava redefinirati sebe za 21. stoljeće na najljepši mogući način.

Ivo Biočina

Poviješću prebogata Rijeka prije svega je lučki grad s brojnim ostacima slavne industrijske prošlosti, koje umjetnici zajedno s građanima, mladima i starima, kao i sa svim turistima, pretvaraju u gradska sjedišta kulture.

Neki od najpoznatijih umjetnika Hrvatske kroz projekte, događanja, tribine i suradnje s lokalnim stanovništvom mijenjaju Europu i svijet ili barem svijest njihovih građana kroz tri glavne teme: voda, rad i migracije.

Ove veoma aktualne teme za cijeli svijet, a posebice za Europu, tematizirane su kroz sedam programskih pravaca: Slatko i slano, Lungomare art, Kuhinja različitosti, Dopolavoro, Doba moći, Dječja kuća i 27 susjedstva.

 

Među mnogim akterima tu su imena kao što su Idis Turato, Igor Eškinja, Damir Martinović Mrle, Numen/For use te Davor Sanvincenti, a dijelovi grada pretvaraju se u umjetničke oaze, i to s trajnim instalacijama i projektima koji preobražavaju Rijeku u sasvim novu metropolu, kako je i dosad bilo s većinom prijestolnica kulture.

 

Privlačeći sredstva za razvoj prijestolnice, spill over efekt odrazit će se i na ruralna područja, tako da se neki od programa održavaju u Lošinju, Brseču, Crikvenici, Loparu, Baški, Lovranskoj dragi i drugima susjedstvima Rijeke.

Petar Fabijan / TZ Rijeka

Više od stotinu milijuna eura nije malen novac, no privlačenje građana i turista da svojim sudjelovanjem promijene svoje sredine i općenito životne uvjete nabolje provođenjem svih programa očekivanja su koja se ne mogu mjeriti nikakvim brojevima.

TZ Rijeka

Europska prijestolnica kulture danas je najsnažniji kulturni projekt EU-a, koji više nego uspješno ostvaruje zamisao osnivača o razmjeni kulture, a ne isključivo roba unutra država članica, između naroda, između umjetnika i na kraju između sugrađana i susjeda.

Dio tih sredstava uložit će se i u infrastrukturne projekte. Tako nekadašnja tvornica „Rikard Benčić” postaje novi hram riječke kulture, a institucije Muzej grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Gradska knjižnica i Dječja kuća uz novo ruho dobivaju i središnje funkcije u kulturnom životu Rijeke.

Goran Razić

Kultura je generator promjena, naravno, uz punu participaciju građana, koja treba i mora živote ljudi učiniti boljima, a život u gradu i okolici sretnijim i ispunjenijim.