Iskonske i drevne bukove šume Karpata i drugih regija Europe

Iskonske i drevne bukove šume Karpata i drugih regija Europe

Zajedno s devet zemalja: Albanijom, Austrijom, Belgijom, Bugarskom, Italijom, Rumunjskom, Slovenijom, Španjolskom i Ukrajinom, Republika Hrvatska upisala je 7. srpnja 2017. proširenje serijske nominacije „Iskonske i drevne bukove šume Karpata i drugih regija Europe” na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

 

Proširenje serijske prekogranične nominacije uključilo je 63 područja bukovih šuma od čega je Republika Hrvatska sudjelovala s tri područja, u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica. Riječ je o 1.289,11 hektara bukove šume koja se u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit nalazi u Strogom rezervatu Hajdučki i Rožanski kukovi te 2.031,87 hektara šume na lokacijama Suva draga-Klimenta i Oglavinovac-Javornik u Nacionalnom parku Paklenica. Iznimnost predloženih iskonskih i drevnih bukovih šuma u nacionalnim parkovima Sjeverni Velebit i Paklenica temelji se na njihovoj izvornosti, geografskom položaju, starosti, posebnosti i veličini.

Uvrštavanje na Popis svjetske baštine potvrda je da se prirodnim ljepotama Hrvatske upravlja na najbolji mogući način u cilju zaštite za buduće naraštaje i da je Hrvatska po bioraznolikosti i prirodnim ljepotama među najbogatijim europskim državama.