Mediteranska prehrana

Mediteranska prehrana

„Tijelo nije hram, već zabavni park – stoga uživajte”, riječi su jednog od najpoznatijih svjetskih chefova, čiji moto „bez rezervacije” nastojte slijediti kada je u pitanju mediteranska prehrana na Jadranu. Možete probati mediteransku hranu na drugom kraju svijeta, ali pravi „začin“ ove prehrane uvijek je bio ambijent, a tisuću otoka Jadranskog mora tisuću je gastronomskih senzacija. Sami odlučite kamo ćete poći, jer svako mjesto riznica je vlastitih namirnica koje se uzgajaju i pripremaju još uvijek na tradicionalan način. Otoci Brač i Hvar u društvu Španjolske, Italije, Grčke i Maroka zajednički su nositelji zaštićene mediteranske prehrane, jer dio sastojaka i začina, kao i običaji povezani s pripremom nekih jela predstavljaju zajedničko kulturno bogatstvo.

 

Svako jelo krije svoju priču, bez obzira na to je li riječ o hvarskoj gregadi ili bračkoj janjetini, brudetu – tom amblematskom ribarskom jelu ili pak spravljanju svakojakih jela na gradelama, veza domaćeg stanovništva s običajima spravljanja jela važna je koliko i sama konzumacija hrane. Veća obiteljska okupljanja ili pučke fešte jedinstvena su prilika da se mirisima, a ponajprije okusima pronikne u običaje, vještine nabave hrane, ali i znanja i vještine kuhanja koje su kroz stoljeća rijetko mijenjana, možda samo malo usavršavana. Konzumacija jela društvena je stvar i od iznimne važnosti za dalmatinski identitet, a svako jelo s ponosom se spravlja i s poštovanjem konzumira.

 

Jedan je od najobožavanijih obroka Mediterana marenda, a vole je sve generacije, bilo da ste u ulozi gosta bilo domaćina. Obrok koji se priprema s posebnim guštom pogodan je za bilo koji dio dana, važno je da bude između dva glavna obroka, a na stolu od marende može se naći tek pokoja slana riba u maslinovom ulju, komadić kozjeg sira ili pak veliki lonac ribe. Zapravo nije uopće važno – glavni su sastojci ipak društvo i dobra kapljica vina. Stara dalmatinska izreka kaže kako se riba mora okupati u tri tekućine – u moru, ulju i vinu, pa sad vi budite odvažni i pokušajte ne slijediti ovu važnu, ali delikatesnu svjetsku baštinu!