Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja

Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja

Tradicijske igračke izrađene od drva na području Hrvatskog zagorja savršeni su primjer kako se nekada, u doba kada nije bilo računala i interneta, živjelo, ali i zabavljalo u domovima. Napravljene od lokalnog drva, poglavito mekih vrsta lipe, javora, vrbe ili bukve, ovakve igračke izrađivale su se u potpunosti ručno, i to umijećem koje je danas zaštićena vještina i dragocjena baština. Tradicija izrade drvenih igračaka započela je u 19. stoljeću na području općina Bistrički i Stubički Laz, Tugonica, Turnišće, Gornja Stubica i Marija Bistrica u Hrvatskom zagorju pa je i danas na tom području najveći broj nositelja ove tradicije.

 

Nekada su se tradicijske igračke izrađivale jednostavnim ručnim alatima kojima su baratali isključivo muškarci, a neke obitelji zadržale su i prenosile umijeće izrade s generacije na generaciju. Vješte ruke obrtnika rezbarenjem drva uz pomoć šablona stvarale su svirale, klepetala, životinje, automobile, kućice za lutke, više od stotinu i dvadeset drvenih igračaka. Igračke bi se transformirale tek nakon što bi im vješte ženske ruke nanijele slojeve jarke crvene, žute ili plave boje i ukrasile ih cvjetnim ili geometrijskim uzorcima, a potpuno bi oživjele kada bi završile u malim rukama i uz pomoć mašte postale dio dječjeg svijeta. Zahvaljujući kvaliteti izrade, tradicijska igračka često je, uz malo sreće i pažnje, uveseljavala više generacija djece i stvarala uspomene koji su se dijelile unutar obitelji.

 

Premda se danas proizvodi oko pedeset igračaka i uglavnom ih se može kupiti na lokalnim sajmovima i crkvenim svetkovinama, poglavito u svetištu Marije Bistrice, o tradicijskim igračkama ne brinu se samo nastavljači tradicije, već je i osnovan centar u Kumrovcu. Danas ova tradicija nije samo relevantna u pogledu očuvanja nematerijalne kulturne baštine, već i po činjenici da još uvijek, zahvaljujući trudu i vještini pojedinaca, postoji alternativa plastičnim igračkama koje se nude na svakom uglu – bezlične i nekvalitetne, jer se u vlastitom dvorištu proizvodi nešto ekološki održivo, prelijepo i skladno. Odlično, zar ne?