Otok Hvar

Otok Hvar

Ugledni magazin Forbes u jednom od svojih izdanja svrstao je srednjodalmatinski otok Hvar uz bok Karibima, Maldivima, Havajima, Bahamima... 

Otok je to koji su u nekoliko navrata svjetski mediji uvrstili na top-ljestvicu najljepših otoka na svijetu. Poznat je po razvedenoj obali, čistim plažama i obilju sunca, netaknutoj prirodi, mirisu lavande, maslina i vina. Upravo je Hvar otok s najviše sunčanih sati u Europi - 2700 sati godišnje. 

Grčka kolonizacija odabrala je ovaj otok kao važno strateško i nautičko središte. Današnje ime otoka dolazi od grčke riječi Pharos - svjetionik. Potom su Rimljani oblikovali Phariu, dalmatinski Romani pretvorili su ga u Fara, a u ranom srednjem vijeku doseljeni Hrvati preimenovali su ga u Hvar. 

Najduži jadranski otok Hvar bogat je plažama pa svaki gost može za sebe pronaći plažu kakva mu odgovara.

Za roditelje s djecom idealne su plaže Soline, Grebišće i Mina, za veća društva i zabavu Petarčica, Mlaska, Palmižana, Ivan Dolac i gradske plaže Laterna i Banj, a za parove Maslinica, Dubovica, Pern i Bonj, koju je britanski dnevnik Times on line uvrstio među najljepše europske plaže. Ljubitelji nudizma uživat će na plažama Glavica, Zečevo, Stipanska i Šćedro.

Na području otoka Hvara zabranjen je podvodni ribolov, no roniocima se preporučuje ronjenje kod otočića Vodnjak i rta Stambeder. Kanal između Hvara i Brača idealan je za windsurfing, a na južnoj strani otoka Hvara nalazi se cliffbase, vrt za penjanje smješten nad morem. Na Hvaru neće biti zakinuti ni planinari. Do 626 metara visokog vrha Sveti Nikola dolazi se strmim usponom kroz vinograde i maslinike.

Hvar je nadaleko poznat i po noćnim zabavama i izlascima, a svjetsku slavu stekao je zahvaljujući ludim provodima u noćnim klubovima Carpe Diem - omiljenom okupljalištu pripadnika visokog društva, Club Veneranda, Beach bar Hula Hula, Nautica bar, Kiva bar, Splash Beach bar i Vertigo klub.

Nasuprot turistički razvijenim mjestima uz obalu, u unutrašnjosti otoka nalazi se neki drugi Hvar. To su sela očuvane ruralne arhitekture s malenim trgovima, uskim vijugavim ulicama, kamenim kućama s malenim dvorištima i istaknutim crkvenim zvonicima. Na putu od 20-ak kilometara nižu se sela Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Dol.